DERNEK TARİHÇESİ

MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ BAYİLERİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ TARİHÇESİ

Bayisi ve iş ortağı olmaktan onur duyduğumuz Türk Savunma Sanayinin öncü kuruluşu olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, mazisi, 15’nci yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. 08 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu kurulmuştur. Kurum 2000 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinden çıkarılarak Milli Savunma Bakanlığı kuruluşu haline getirilmiştir.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu 03 Temmuz 2021 tarihinde 7330 sayılı ‘MKE. A.Ş. hakkındaki Kanun’ ile sermayesinin tamamı Hazineye ait ve Mili Savunma Bakanlığının ilgili olduğu bir şirket haline dönüşmüş ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi adını almıştır.

MKEBAYİDER’ in kurulması fikri neden ve nasıl oluştu..

MKE. A.Ş.nin Ankara Gazi Fişek Fabrikasında ürettiği veya ithal ettiği Tabanca ve Yivli Tüfek Fişekleri, 81 ilde faaliyet gösteren bugün için sayıları 1.200 civarında olan Anlaşmalı Fişek Satıcıları tarafından hak sahiplerine ulaştırılmaktadır. Bayilerimiz arasında, kuruluş tarihi MKE. A.Ş. nin kuruluş tarihi kadar eski olan ve faaliyetleri bu gün çocukları veya torunları tarafından devam ettirilen bayilerimiz vardır.

Bu büyüklerimizden aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet,hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler dileriz.

MKE.A.Ş. Bayileri 2010 yılına kadar Kurumdan fişek alımlarında herhangi bir sorun yaşamazken bu tarihten sonra fişek alımlarında sorunlar yaşanmaya başlandı ve bu sorun 2017 yılına kadar zaman zaman artan ve azalan bir seyir ile devam etti.

Binlerce km. yollardan her türlü hava ve yol şartlarında olanca risklere katlanarak Kuruma gelen Bayiler ihtiyacı olan fişekleri alamamaya başladılar. Başlangıçta dönemsel olduğunu düşündüğümüz bu sorun geçen zaman içinde daha da derinleşerek bayileri ziyadesi ile mağdur eden bir safhaya ulaştı ve bayiler kurumdan 1.000 adet fişek alarak dönmeye başladılar, maddi manevi olarak ziyadesi ile mağduriyetler yaşadılar. Çözüm makamında bulunanlar  üretimi artırmak ve çözüm bulmak yerine kapılara  ‘BAYİLERE 1.000’ER  ADET 9.00 MM MERMİ VERİLECEKTİR’ yazılı ve Kurumun Genel Müdürünün imza ve mühürü bulunan yazıları astılar. Müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap veremeyen biyiler  müşterilerin ‘Karaborsacılar’ ithamlarına maruz kaldık. Dönemin Kurum yetkililerine, Silah Satış Şube Müdüründen Genel Müdüre kadar yazdığımız ve hala arşivimizde muhafaza ettiğimiz yazılarımıza rağmen hiçbir olumlu cevap ve sonuç alamadık. Kurum Stratejik Planlarında da yazdığı halde geleceğin ihtiyaçlarını planlama da ve Gazi Fişek Fabrikası üretimini planlama ve makine  teçhizatını geliştirme konusunda maalesef yetersiz kaldı. Yaşanan sorunlar  artık basın yayın organlarının manşetlerine intikal etti.  Bu aşamada Özel Fişek Üretici fabrikaların faaliyetleri başladı ve 2018 yılında bu fabrikaların fişek üretimi başladı ve aradan geçen zaman içinde bu fabrikalar çoğalarak bu gün bayileri MKE.A.Ş.nin Tekelinden kurtaran ve bir konuma geldiler.

Başlangıçta Bayilerin mesafeli kaldığı Özel firmalarca üretilen fişekler kalite ve fiyat avantajları ile Bayilerin ihtiyacını önemli ölçüde karşılamaktadırlar. Firma yetkililerin Bayilere olan sıcak ve samimi İlgilerinin de memnuniyet verici bir noktaya geldiğini müşahade etmekteyiz. 2018 yılında dünyada başlayan ve 2019 Mart ayında Türkiye’ de ilk vakası tespit edilen COVİD 19 Pandemi salgını nedeni ile MKE.A.Ş. ye giriş ve fişek alımları ile ilgili  bazı kısıtlamalar başladı ve Bayilere kısıtlı Randevu sistemine geçildi ve o dönemde  makul görülebilecek bu uygulama  bugün hala devam etmektedir.

03 Temmuz 2021 tarihinde Kurumun hüviyetinin MKE.A.Ş.ye dönüşmesi sonrası kurum içinde yeniden yapılanmalar başladı. Bu yapılanmaların Bayileri ilgilendiren en önemli yanı, bu tarihten sonra Kurumun Bayilerle arasına koyduğu bariyerin aşılmaz bir noktaya gelmesiydi. Silah Satış Şube yetkilileri kısıtlı randevuları gerekçe göstererek randevusuz gelen Bayileri Kuruma dahi almamak için Güvenlik görevlilerine ‘İçeri almama’ talimat vererek bayilerle güvenlik personelini karşı karşıya getirdiler. Binlerce kilometre uzaklıktan binbir zorlukla Bayisi olduğu kuruma gelerek peşin parası ile fişek almak isteyen randevusuz bayiler kuruma girebilmek için adeta tavassut arama durumuna geldiler. Bu dönemde kuruma girişte zaman zaman güvenlik personeli ile bayiler arasında nahoş hadiselerin yaşandığı da bir vakıadır.

Bu zor dönemde bayileri mağdur etmemek için olağanüstü çabalarına tanık olduğumuz Silah Satış Şubemizin bazı personellerinin bayilere desteklerini şükranla hatırlayacağız.

1.200 civarında bayisinin olduğu bir kurumda bayilerin zaman zaman sorunlar yaşaması doğaldır ve bu  sorunların çözüm makamı da asli görevlerinden olan MKE.A.Ş. nin sıralı yetkili amirleridir. Bayilerin gerek randevu ve gerekse fişek alımları konusunda kurumda yaşadığı sorunlara Kurum Amirleri duyarsız kaldılar ve bu dönemde bayilerin kurumla olan aidiyet bağlarını zedelediler. Sorunlarımızı görüşmek için birkaç seçili bayi arkadaş ile dönemin Genel Müdüründen talep ettiğimiz (Y.A.) 2021 Ağustos ayındaki yazılı randevu isteğimize cevap dahi verilmedi.    Yaşanan bu sorunlar karşısında bayilerin bireysel olarak bir kalabalık olmaktan öte organize bir güç ve oluşum haline gelerek dernekleşmeleri zarureti doğdu.             Bayi arkadaşlarımızın destekleri teşvikleri ve gayretleri ile 03 Şubat 2023 tarihinde Ankara Valiliğine sunduğumuz        ‘MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ BAYİLERİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ’ tüzüğümüz 02 Mart 2023 tarihinde İl Makamınca  onaylanarak  ANKARA: 06-151-088 KÜTÜK NUMARASI ile 03 Şubat 2023 tarihi itibari ile ‘ MKEBAYİDER ‘ Tüzel Kişilik kazandı.

Dernek kurucuları olarak  Bayilerimizin eseri olan 'MKEBAYİDER' in  camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.